Γιατί το ποδόσφαιρο πάντα θα υπερέχει!!!


Γιατί απλούστατα "είναι το πιο δημοκρατικό άθλημα" όπως έχει πει ο Γιάτσεκ Γκμόχ. Και όλα τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν όνειρα ότι θα μπορέσουν κάποτε να γίνουν αστέρες του ποδοσφαίρου.
Κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει για τα περισσότερα από τα γνωστά ομαδικά σπορ που θέτουν κάποιες προδιαγραφές σωματότυπων. Το μπάσκετ θέλει κορμάρες δίμετρες. Το βόλεϋ θέλει και αυτό ψηλούς αλλά πιο φινετσάτους. Το πόλο θέλει εκτόπισμα. Και μόνο στο ποδόσφαιρο βλέπει κανείς να διακρίνονται παίχτες που δεν έχουν κανένα κοινό σημείο σωματότυπου.
Ας δούμε για παράδειγμα τρεις ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν σήμερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και που σωματικά όχι μόνο δεν έχουν τίποτα το κοινό αλλά μπορεί να πει κανείς ότι παρουσιάζουν πολύ έντονες και ακραίες αντιθέσεις :
Ο Μέσι για παράδειγμα είναι ένας κοντός ποδοσφαιριστής.

Ο Ρούνεϊ από την άλλη είναι ένας πανύψηλος οδοστρωτήρας που με το σώμα του μπορεί να παρασύρει όλη την αντίπαλη εντεκάδα.

Και πάμε τώρα σε αυτό το απίστευτο φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κράουτς που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψηλή όρθια ...κλωστή! Ένας απίστευτος σωματότυπος που αν δεν τον ξέρεις και τον δεις στο δρόμο και κάποιος σου πει ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής θα νομίσεις ότι σου κάνουνε πλάκα.

Αλλά για να μην πολυλογούμε αρκεί πιστεύω να αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλες ο πλανήτης, ο  Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, σωματικά θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία που ονομάζουμε "κουβάς" ή "ντολμάς"!

ΥΓ: μιλάμε βέβαια για τα σπορ τα δικά μας εδώ στην Ευρώπη. Σε άλλα μέρη υπάρχουν πολύ δημοφιλή ομαδικά σπορ που είναι και αυτά "δημοκρατικά". Όπως για παράδειγμα το κρίκετ και το μπεηζ-μπωλ. Για τα οποία θα μιλήσουμε κάποτε εκτενέστερα.

Σχόλια

  1. Ας δεχτούμε πως είναι δέον να θεωρούμε πως κάποιο παιχνίδι,διότι για παιχνίδια πρόκειται,πρέπει να υπερέχει...

    Το ότι έχουν παίξει διάφοροι κοντούληδες κάτω από 180 (κάποιος κάρφωνε κιόλας και σε διαγωνισμούς) κι επίσης κάποιοι πάνω από 215 που αλλιώς θα ξάπλαραν και θα περίμεναν το τέλος τους ή κάτι άλλο,προφανώς δεν είναι δείγμα δημοκρατικότητας αλλά αυταρχικότητας,ε; Το ότι κάποιος είναι πολύ ψηλός είναι τόσο πολύ πλεονέκτημα,ε;

    Οι χοντρούληδες τί άλλο παίζουν; Μήπως παίζουν water pollo ή και handball;
    Ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Manute Boll.
    Τελικά,μόνο στην Γραικολάνδη οι φίλοι του κλωτσοσκουφίουμε διεθνή βοήθεια πάντα,πανηγυρίζουν για το νο1 άθλημα,πουθενά αλλού.


    ΠιΖήτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E,ας μην το κουράζουμε και πολύ το πράγμα! Ούτε και νομίζω πως συνάδουν με την ποιότητα του ιστολογίου σας οι λέξεις: Γρακολάνδη και Κλωτσοσκούφι. Άλλωστε και στο τέλος του κειμένου μου τονίζω εμφανώς την ύπαρξη και άλλων "δημοκρατικών" αθλημάτων σε άλλα μήκη και πλάτη. Όσο για τη χρησιμοποίηση εισαγωγικών στη συγκεκριμένη λέξη αποβλέπει στο να αποσυμφορήσει την έννοια της από την βαρύτητα που έχει στην κυριολεξία της και ούτε πρέπει να μπαίνει σε αντιδιαστολή με αυταρχισμούς και άλλα παρεπόμενα. Τις ίσες ευκαιρίες υπονοεί και τίποτα άλλο. Αν και υπάρχει ένα στοιχείο καθόλου ευκαταφρόνητο: ότι στις συζητήσεις ποδοσφαιρικών θεμάτων ανοίγεται μια μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική κοινωνική πολιτιστική εθνική και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, ταυτότητα. Πέρυσι που βρέθηκα στην Τουρκία οι συζητήσεις του ποδοσφαίρου ήταν η πρώτη αφορμή επικοινωνίας με πωλητές σερβιτόρους και ξενοδόχους και δεν είναι νομίζω και λίγο πράγμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοκρατίας και στο μπάσκετ o Ερλ Μπόικινς ύψους 1.65! http://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Boykins

    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @3-point
    Ο Earl Boykins συνιστά απλά μια εξαίρεση και οι εξαιρέσεις όπως θα ξέρεις επαληθεύουν τον κανόνα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμείλικτος και λέει ότι το μπάσκετ θέλει δίμετρους παίκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρχικά σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,αλλά είναι λάθος να χρεώνεις σε όλο το fanzine (έχουμε κι ένα ιστολόγιο έτσι για να γράφουμε πού και πού κάποια θέματα της επικαιρότητας,τα υπόλοιπα στο έντυπό μας),αυτά που γράφω εγώ ως ΠιΖήτα!

    Οι εκφράσεις είναι επίτηδες γραμμένες προβοκατόρικα,αλλά προέρχονται από την κοινή μας αγάπη για πολλά ομαδικά σπορ και κυρίως για την ¨δικτατορία¨ του ποδοσφαίρου.Δυστυχώς ακολουθείτε τον κανόνα,όταν μάλιστα γράφετε για δίμετρους παίχτες! Ο Γκάλης τί ήταν; Ο Τζόρνταν πάλι; Ή μήπως ο Μπερντ ήταν ο ορισμός του αθληταρά με το κορμί,τα μούσκουλα και το ύψος;Αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα ως αντίλογος...
    Με τον ίδιο τρόπο σκέψης και στο βόλλεϋ χρειάζονται ύψη κι αν μη τί άλλο στο γυνακείο βόλλεϋ (που διαθέτουν κι οι 3 σύλλογοι του ¨ΠΟΚ¨) παίζουν και κοπέλλες "κανονικού ύψους". Για να το θέσουμε πιο απλά,είναι εξίσου ¨δημοκρατικό¨να υπάρχουν αθλήματα που να παίζει κι ένας Σαμπόνις κι ένας Μπολ κι ένας Μουρεσάν.

    Αυτά τα ολίγα,καλές γιορτές
    ΠιΖήτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή δεν είναι κατανοητό έτσι όπως ξέχασα να γράψω 2-3 λέξεις, η ¨δικτατορία¨ του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχει να κάνει με την κουλτούρα των ΜΜΕ,με τους άμπαλους ¨αθλητικογράφους¨ και βέβαια με τον ΟΠΑΠ και το Στοίχημα.Αυτά μας βρίσκουν ενάντιους όπως είναι φυσικό.

    ΠιΖήτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @humbazine
    Με τη δευτερολογία σου με βοήθησες να καταλάβω την έννοια της "δικτατορίας του ποδοσφαίρου" ως την αφόρητη πίεση με τη βοήθεια των μίντια πάνω στα άλλα αθλήματα, κάτι για το οποίο δεν διαφωνώ καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Παίξτε μπάλα ρε μ..νιά έχω να πληρωθώ 6 μήνες"!!!

Το αίσθημα περίεργης χαράς ... ημών των ΑΕΚτζήδων!!!

Γελένα Ισιμπάεβα: ένα λαμόγιο του στίβου στ' αχνάρια του προπονητή της!!!