AEK-μπάσκετ, το κύπελλο του ΄68: Αλήθειες και Ψέμματα!!!


Με αφορμή τον υποβιβασμό της ιστορικής ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, και την μελαγχολία που γεννάει αυτό στους παλιούς της φίλους, θέλω να καταθέσω μια προσωπική μαρτυρία και γνώμη για τις ημέρες εκείνες του 1968 που τις έζησα έντονα τότε ως ultra fanatic αλλά τώρα βάζοντας τα χέρια "επί των τύπων των ήλων" όπως λένε τα ευαγγέλια των ημερών μιας και μετά από τόση χρονική απόσταση νομίζω πως μπορούν να ειπωθούν και κάποιες αλήθειες που επί χρόνια κρύβονται γιατί στον αθλητισμό όπως και  στη ζωή: οι άνθρωποι αρέσκονται σε εύκολες μυθοποιήσεις. Θα τα λέω ανάκατα όπως μου έρχονται:
Κατ' αρχήν η ΑΕΚ πρέπει να ήταν η μοναδική ή μία από τις ελάχιστες, ομάδα που έπαιζε σε ανοιχτό αχανές και τσιμεντένιο γήπεδο. Στην εξουσία της χώρας έκλεινε χρόνο η χούντα των συνταγματαρχών που όπως γίνεται με τα παρόμοια καθεστώτα: διψούσε για μια μεγάλη αθλητική διάκριση. Το σημαντικότερο παιχνίδι δεν ήταν ο τελικός με τη Σλάβια Πράγας αλλά ο ημιτελικός με την Ίνις Βαρέζε της πανίσχυρης μπασκετικά Ιταλίας και στον οποίο στο πρώτο ματς της Βαρέζε η ΑΕΚ είχε υποστεί μια συντριπτική ήττα: 60-78! Επαναληπτικός στο Παναθηναϊκό Στάδιο και είμαι μέσα. Μπορεί να μην ήταν 80.000 οι θεατές όπως στον τελικό αλλά 70.000 ήμασταν σίγουρα γιατί το εισιτήριο ήτανε και πολύ φθηνότερο. Στον αγώνα γίνανε πολλά και διάφορα και δεν ήτανε μόνο οι φωνές από τα μεγάφωνα αλλά και αυτό το τσούρμο των φωτογράφων πίσω από το καλάθι της ΑΕΚ που άστραφταν κάτι φοβερά φλας στα μάτια των Ιταλών σε κάθε τους επίθεση ή βολή και το κυριότερο κάποιος κρατούσε και έναν προβολέα θαλάσσης με γεννήτρια και εκτυφλωτικό φως! Το παιχνίδι έληξε 72-52 και η χαρά μας απερίγραπτη. Όλη η χώρα στις ...γαλανόλευκες!
Το μεγάλο κόλπο όμως έγινε στον τελικό: Ο τελικός λοιπόν είχε προκαθοριστεί να γίνει στην Πράγα και όλως παραδόξως με τη σύμφωνη γνώμη της Σλάβια, μεταφέρθηκε στην...Αθήνα! Τι έγινε; Ποιός μεσολάβησε; Και πόσα βέβαια θα πήρε η ομάδα της μπασκετικά σχεδόν ανύπαρκτης (όπως και σήμερα ) Τσεχοσλοβακίας κανείς δεν ξέρει. Το εισιτήριο για τον τελικό ήταν ακριβότερο και δεν το σήκωνε ο φοιτητικός μου προϋπολογισμός. Έτσι βρέθηκα μαζί με κάποιες άλλες χιλιάδες κόσμου στη συμβολή της Ηρώδου του Αττικού με το Ζάππειο, από όπου είχαμε και μια οπτική επαφή με τον αγωνιστικό χώρο και με τη βοήθεια των τρανζίστορ παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του αγώνα φωνάζοντας μαζί με την εξέδρα τα ίδια συνθήματα. Τελικό σκορ 89-82 και πολύ άνετα από ό,τι θυμάμαι.
Τα καταγράφω γιατί έτσι γίνανε, δεν θέλω να μειώσω κάτι αλλά αυτό που ξέρουμε ως αλήθεια πρέπει να το λέμε όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και με τίποτα ότι η ομάδα μας εκείνη αποτελείτο μόνο από Ελληνόπουλα, στην πλειοψηφία τους φοιτητές υπάλληλους και κλητήρες!

Σχόλια

  1. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ισως κάτι ανάλογο είχαμε πάντως και με τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό το 71'. Τα σπορ χρησιμεύουν πάντως όχι μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και στα σε καθεστώτα όπως αυτά που έχουμε και τώρα. Η χούντα απλώς μας δίνει τη δυνατότητα, επειδή έχει διαφορετικές πρακτικές, περισσότερο ευδιάκριτες να ασκήσουμε πιο εύκολα την κριτική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά μου θύμισες τον Παναθηναϊκό, μετά από λίγες μέρες είναι τα σαράντα χρόνια και θα έχω αφιέρωμα με πολλά στιγμιότυπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον 1ο! Είναι κρίμα ν΄απαξιώνεται μια προσπάθεια αθλητών,αλλά από την άλλη πρέπει να αναφέρονται όλα τα πραγματικά γεγονότα που είναι αυταπόδεικτα (και δεν στηρίζονται σε προφορικές "αναμνήσεις" ). Τέτοιοι αγώνες στο καλλιμάρμαρο και αργότερα ήταν γεμάτοι με ελληνικές κουτοπονηριές,όπως έχω μάθει από παλαίμαχο μπασκετμπολίστα του ΠΑΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @humbazine
    Το ότι ο τελικός είχε οριστεί να γίνει στην Πράγα δεν είναι προφορική ανάμνηση αλλά γεγονός όσο για τα υπόλοιπα αφήστε με να τα χρεωθώ εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Παίξτε μπάλα ρε μ..νιά έχω να πληρωθώ 6 μήνες"!!!

Το αίσθημα περίεργης χαράς ... ημών των ΑΕΚτζήδων!!!

Γελένα Ισιμπάεβα: ένα λαμόγιο του στίβου στ' αχνάρια του προπονητή της!!!