Και λίγα έγιναν στον τελικό κυπέλλου!!!


Και δεν κάνω πλάκα λέγοντας αυτό και ούτε νομίζω πως είναι κάποια λεκτική υπερβολή εντυπωσιασμού. Γιατί αν βάλουμε κάτω τα πράγματα που συνθέτουν το δυσεπίλυτο για τη χώρα μας πρόβλημα του χουλιγκανισμού θα διαπιστώσουμε  ότι όλες οι παράμετροι του έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Γιατί κοντά στα εκρηκτικά υπαρξιακά αδιέξοδα μιας μεγάλης μερίδας της νεολαίας μας που συχνάζει στα γήπεδα και που τόσο έντεχνα εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται με τους συνδέσμους οργανωμένων οι διάφοροι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας για την ευόδωση των σχεδίων τους -μην πάμε μακριά ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε με τη original στις διοικητικές ίντριγκες των τελευταίων ετών- δίνοντας τους ταυτόχρονα την έπαρση του παντοδύναμου όχλου, ήρθαν να προσθέτουν και κάποια πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία.
Όπως είναι ο άγριος ανταγωνισμός επιβίωσης του αθλητικού τύπου που με μια ντουζίνα εφημερίδες συνιστά μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Όταν στην Αγγλία τη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ούτε μία αθλητική εφημερίδα, στη Γαλλία υπάρχει μόνο μία, μία στην Ιταλία και δύο στην Ισπανία!
Οπότε μέσα στην καλπάζουσα γενική κρίση του έντυπου τύπου, η λύση για τους ιδιοκτήτες αυτών των εφημερίδων βρίσκεται στην ακόμη πιο άγρια υποδαύλιση των παθών και του φανατισμού των αναγνωστών τους, μια υποδαύλιση που έτσι και αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί την πεμπτουσία της κυκλοφοριακής τους επιτυχίας.
Το πιο επιβαρυντικό όμως στοιχείο των τριών τελευταίων χρόνων που με κάνει να πιστεύω ότι "και λίγα έγιναν στον τελικό κυπέλλου" είναι αυτή η ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κρίση και η καλπάζουσα ανεργία με τις καταστρεπτικές συνέπειες για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που συχνάζουν στα γήπεδα και προσπαθούν μέσα από όλο αυτό το αλισβερίσι των γηπέδων τις φωνές και τα επεισόδια να εκτονώσουν όλη τη συσσωρευμένη  αγανάκτηση της ατομικής και οικογενειακής τους δυσπραγίας. Πέρυσι σε αγώνα των play off της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ένας διπλανός μου σαραντάρης που είχε μαζί του και το 12χρονο γιο του, σε κάποια κάποια στιγμή χαλάρωσης φώναξε με όλη τη δύναμη των πνευμόνων του προς τους παίκτες: "Παίξτε μπάλα ρε μ--νιά έχω να πληρωθώ 6 μήνες!".

Σχόλια

  1. Navarino-s καλημέρα!
    Σε κάποια σημεία συμφωνώ με τα όσα γράφεις, σε άλλα όμως διαφωνώ κάθετα.
    Πρώτα απ'όλα να πω ότι όντως οι ιδιοκτήτες ομάδων και παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο άθλημα. Όπως επίσης συμφωνώ για την αθλιότητα, τη χαμηλή ποιότητα αλλά και την αδικαιολόγητη πληθώρα ελληνικών αθλητικών εφημερίδων!
    Εκεί που διαφωνώ είναι στο γεγονός ότι τέτοιες πράξεις βίας όχι μόνο εκδηλώνονται αλλά μένουν κι ατιμώρητες και δικαιολογούνται! Και δεν πιστεύω ότι φταίει η οικονομική κρίση, άλλωστε έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται προ πολλού. Απλά με τη βοήθεια της ατιμωρησίας έχει διογκωθεί το φαινόμενο σε επικίνδυνα μεγέθη. Κι άλλες χώρες έχουν κρίση -Πορτογαλία, Ιρλανδία αλλά δε βλέπω να εκδηλώνουν τέτοια βιαιότητα στα γήπεδα.
    Η όλη κατάσταση μου θυμίζει εκείνη που επικρατούσε στην Αγγλία πριν την τραγωδία του Χέιζελ και που ήταν η αιτία να πάρει η τότε κυβέρνηση Θάτσερ αυστηρότατα μέτρα που άλλαξαν σε βάθος την οικτρή κι όπως αποδείχθηκε άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Τώρα πια στα αγγλικά γήπεδα βλέπει κανείς γιαγιάδες και παππούδες και κυρίως μικρά παιδιά να διασκεδάζουν!
    Για μένα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως να υπάρξει μια σαρωτική αλλαγή στο άθλημα αυτό, να αλλάξουν νοοτροπίες, κυρίως νοοτροπίες, να σταματήσουν κυρίως να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο άνθρωποι με μαφιόζικες τακτικές.
    Είμαι κάθετη σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης βίας. Αν μου φταίει η κρίση θα διαδηλώσω, θα αναρτήσω ένα πανώ, όταν έρθει η ώρα μου την ισχνή ψήφο μου θα διαμαρτυρηθώ και γενικώς θα βρω άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Είναι πολλή η βία που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας κι εμένα αυτό με φοβίζει. Πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα ή πολλά ίσως δεν έχει και τόσο σημασία. Το θέμα είναι ότι έγιναν. Και να σου πω και κάτι; Θες να ισοπεδώσεις το σύμπαν; Ισοπέδωσε το. Αλλά μετά μην περιμένεις ελεημοσύνες. Δέξου την τιμωρία που φας και κάνε τουμπεκί. Αυτό που με ανησυχεί είναι η μη τήρηση των κανονισμών και των νόμων. Στο παρελθόν κάποιες ομάδες για το ίδιο πειθαρχικό παράμπτωμα δέχτηκαν διαφορετικές ποινές. Κάποια έφαγε κεκλεισμένων 9 αγωνιστικές. Άλλη δεν έφαγε τίποτα παρά ένα μικρό πρόστιμο κι άλλη έφαγε μία αγωνιστική και κάποιες δεκάδες χιλιάδες γιούρο πρόστιμο. Να δούμε τι ποινή θα σκεφτούν για τα χθεσινά γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @crispy
    Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου και την αναλυτική τοποθέτηση σου πάνω στο θέμα. Πράγματι η ατιμωρισία έχει τον πρώτο λόγο αλλά αυτό όπως ξέρεις είναι ένα φαινόμενο που διαπερνάει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και έχουμε να διανύσουμε πολύ μεγάλο δρόμο ακόμη αν θέλουμε να κάνουμε κάτι. Γιατί η Αγγλία που αναφέρεις -και έχεις δίκιο έτσι γίνανε τα πράγματα με τη Θάτσερ- είναι η χώρα με το υψηλότερο δείκτη δικαιοσύνης όσο και να μη μας αρέσουνε κάποια πράγματα στην εξωτερική της πολιτική. Και πολύ πρόσφατα αν θυμάσαι παύθηκε υπουργός για κατάχρηση 3000 λιρών και εδώ ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας όχι μόνο θεωρεί ανάξιο λόγου το ποσόν των 80.000 ευρώ που χάρισε σε φίλο του πρατηριούχο αλλά παριστάνει και το θύμα πολιτικής σκευωρίας και έχει και την υποστήριξη ΝΔ και Λάος. Οπότε με τέτοια κοινωνία πως να συνετίσεις τα ανεγκέφαλα χουλιγκανάκια!
    Όσο για την οικονομική κρίση δεν την επικαλούμαι σαν ελαφρυντικό αλλά σαν αρρωστημένη εκτόνωση της τους βανδαλισμούς των γηπέδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @KANTHAROS
    Βάζεις ένα θέμα πολύ σημαντικό γιατί πράγματι υπάρχουν αυτές οι διαφορές αντιμετώπισης των ομάδων ως προς τις παραβάσεις των οπαδών τους και αυτό ας μην κρυβόμαστε ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το αίσθημα περίεργης χαράς ... ημών των ΑΕΚτζήδων!!!

Γελένα Ισιμπάεβα: ένα λαμόγιο του στίβου στ' αχνάρια του προπονητή της!!!

"Παίξτε μπάλα ρε μ..νιά έχω να πληρωθώ 6 μήνες"!!!